fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzeniec
Biedrzeniec
mniejszy, bibernella, biedrzeniec pospolity, rospikamień
Roślina
trwała, o charakterystycznym zapachu przypominającym pietruszkę. Biedrzeniec
mniejszy ma. około 50 cm wysokości wielki dorasta do 1 metra.
Wyglądem swym roślina przypomina kminek. Kwiaty
drobne, białe, czasem różowe, zebrane w duże baldachy.
W Polsce występuje dość powszechnie - rośnie w
rowach, na nasypach kolejowych, przydrożach, miedzach, polach i w zaroślach.
Kwitnie od czerwca do września.
Zbiór korzeni (podobne do pietruszki) przeprowadza
się jesienią lub wczesną wiosną. Po wykopaniu rośliny i odcięciu korzenia
oczyszczamy go i suszymy w podwyższonej temperaturze. Po wysuszeniu surowiec
przechowujemy w szczelnych opakowaniach, ponieważ łatwo wilgotnieje i jest
atakowany przez owady.
Właściwości
lecznicze
Surowcem jest korzeń (Radix Pimpinellae) oraz ziele.
Skład chemiczny i działanie. Olejek lotny, pochodne
kumarynowe (pimpinelina. umbeliferon, bergapten), także garbniki, substancje
żywicowe i białkowe, węglowodany i skrobia. Działa wykrztuśnie, rozkurczająco
oraz sekretolitycznie.
Zastosowanie. Biedrzeniec ma działanie głównie
przeciwkaszlowe i moczopędne. Stosowany w przewlekłych schorzeniach górnych
dróg oddechowych — gardła i krtani, w nieżytach oskrzeli, w kaszlu, astmie, a
także w schorzeniach przewodu pokarmowego, jak przewlekłe nieżyty żołądka i
jelit, dolegliwości wątrobowe. Znajduje również zastosowanie w schorzeniach
pęcherza i dróg moczowych oraz w kamicy nerkowej. Wyciąg spirytusowy (nalewka)
z korzeni powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie napięcia
mięśni gładkich — działa przeciwskurczowo (z tego powodu nie wolno go stosować
u ciężarnych). Zewnętrznie używany bywa w postaci okładów na rany, do płukania
w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Ziele biedrzeńca działa podobnie do
korzenia, jednak znacznie słabiej.
Postacie
leku
Odwar z korzeni. Łyżkę stołową pokruszonych korzeni zalać
2 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie
po szklance odwaru. Napar z dodatkiem podbiału. Korzeni biedrzeńca — łyżkę
stołową, liści podbiału łyżeczkę do herbaty. Zalać szklanką wrzątku. Pić 3—5
razy dziennie po 1/2 szklanki naparu (wykrztuśny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz