Anyż Pimpinella anisum L. — Biedrzeniec anyż (rodź. Umbelliferae)
fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/
Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Znany w
Europie od IX wieku, kiedy rozpoczęto uprawiać go w ogrodach królewskich Karola
Wielkiego. W XII i XIII wieku rozpowszechniony przez Arabów na półwyspie
Pirenejskim i w Tunisie.
W zielniku Syreniusza jest również wzmianka o
anyżu, że: „tu u nas w rozkoszniejszych ogrodach poczynają go rozmnażać".
Roślina roczna dochodząca do 50 cm wysokości.
Zakwita w lipcu, kwiaty ma białe, drobne, zebrane w baldachy (kiście). W
sierpniu zawiązują się owoce z wyglądu podobne do owoców pietruszki, barwy
zielonoszarej. Mają smak słodki, lekko szczypiący, wydzielają przyjemny zapach,
pochodzący od zawartych w nich olejków lotnych. Uprawiany w krajach
śródziemnomorskich, w Europie Środkowej, Japonii i Ameryce Środkowej. W Polsce
w dzielnicach południowych i południowo-wschodnich. Wymaga miejsca ciepłego,
osłoniętego od wiatru, gleby żyznej, pulchnej. Rozmnaża się z nasion w
kwietniu. Dojrzałe owoce mają ciemnoszarą barwę. Zbioru dokonuje się rano, gdy
rośliny pokryte są jeszcze rosą. Zżęte (najlepiej sierpem) rośliny wiąże się w
snopki i wiesza na strychu. Po wysuszeniu snopki młóci się, a nasiona po
oczyszczeniu rozsypuje się cienką warstwą i dosusza w miejscach przewiewnych i
suchych, często przesypując (łatwo zaparzają się i pleśnieją). Surowiec
przechowywać najlepiej w papierowych torbach, w suchych miejscach.
Właściwości lecznicze
W starożytności zalecany przez Pliniusza
Starszego jako środek ułatwiający zasypianie i sprzyjający młodemu wyglądowi
twarzy.
Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Anisi).
Skład
chemiczny i działanie.
Owoce anyżu zawierają olejek lotny, którego
głównym składnikiem jest anetol, działający wykrztuśnie, wiatropędnie i
rozkurczająco.
Zastosowanie. Stosowany jest jako łagodny lek
wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych (przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła,
suchy kaszel, astma), w zaburzeniach trawienia przy zaparciach objawiających
się bólami brzucha i wzdęciach, szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny.
Jest również środkiem mlekopędnym — pobudza wydzielanie mleka u karmiących
matek. Używany być może w bólach migrenowych.
Napar.
Łyżkę stołową dobrze wysuszonych sproszkowanych nasion anyżu zalać szklanką
wrzątku i trzymać pod przykryciem około 15 minut. Odcedzić. Pić 2—3 razy
dziennie po pół szklanki naparu. Przeciw kolkom u dzieci można przygotować
napar z owoców w mleku, podając łyżeczkami kilka razy dziennie.
Powidła.
1—2 łyżek wysuszonych i dobrze sproszkowanych nasion anyżku zmieszać z miodem
lub syropem. Zażywać 2 razy dziennie po łyżce.
Poza
zastosowaniem leczniczym anyż używany jest jako przyprawa do wyrobów cukierniczych
i alkoholowych. Słoma anyżowa dodawana do paszy bydła ma działanie mlekopędne. Jest
również anyż rośliną pszczół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz