Zioła
przeciwartretyczne i przeciwreumatyczne
Stosujemy je w dolegliwościach reumatycznych,
artretycznych, rwie kulszowej, podagrze oraz w nerwobólach wszelkiego rodzaju.
Zalecane są tu: bez czarny, wierzba, brzoza, pokrzywa, rdest ptasi, jarzębina,
głóg, porzeczka czarna, skrzyp, wiązówka, bratki, maliny, ruta, mięta,
rumianek lub „Reumosan" — mieszanka ziołowa (do nabycia w aptekach,
drogeriach i sklepach zielarskich).
Zalecenia ogólne. Osobom cierpiącym na
powyższe dolegliwości zaleca się ograniczenie spożywania mięsa, jaj oraz
takich pokarmów, jak móżdżek. W diecie należy uwzględnić jarzyny i owoce.
Wystrzegać się przemoczenia nóg, nosić ciepłą odzież.
Zioła
przeciwastmatyczne
Zaleca się: biedrzeniec, dziewannę, kopytnik,
macierzankę, podbiał, tymianek lub mieszankę „Astmosan".
Zalecenia ogólne. Osobom cierpiącym na dychawicę
oskrzelową zaleca się częste przebywanie na świeżym powietrzu, sypianie przy
otwartym oknie (z ciepło okrytymi nogami), unikanie pomieszczeń źle wietrzonych
i przesyconych dymem tytoniowym.
Zioła
przeciwbiegunkowe
Zioła te stosujemy w ostrych i przewlekłych
nieżytach jelit i żołądka, wzdęciach i uporczywych biegunkach.
Zalecane są: rumianek, szałwia, mięta
pieprzowa, czernica, kurzyślad, serdecznik, wężownik, jaskółcze ziele,
srebrnik, żywokost lub mieszanka „Tanncsan".
Zalecenia ogólne. Sposób leczenia uporczywych
biegunek może ustalać jedynie lekarz.
Osobom cierpiącym na biegunki zaleca się stosowanie
diety oszczędzającej jelita oraz bogatej w witamin B i C. Należy spożywać:
kakao, herbatę, sucharki pszenne, masło, mięso jedynie w postaci kotletów siekanych,
rzadkie kaszki, kisiele i galaretki. Płynów pić 2—3 szklanek dziennie. Dobre
wyniki lecznicze można uzyskać stosując dni głodowe (1—2 dni). Należy wówczas
leżeć w łóżku, wypijać 1—1.5 litra płynów na dobę w małych porcjach (herbata,
kompot).
Można też stosować leczenie surowymi owocami.
Spożywa się wtedy 1 do 1.5 kg świeżo utartych razem ze skórką jabłek (w małych
porcjach), Dietę taką można stosować najwyżej 3 dni.
Zioła
przeciwgorączkowe
Zioła te stosujemy w stanach przeziębienia, w
grypie, katarze, w bólach stawowych i mięśniowych, anginach.
Stosujemy tu: rumianek, maliny, bez czarny,
lipę. wierzbę, bratki, różę, brzozę lub mieszankę „Pyrosan".
Zalecenia ogólne. Zaleca się chorym spożywanie
lekko strawnych pokarmów, picie dużych ilości ciepłych napojów, jak kompoty,
herbata z cytryną, herbata z sokiem malinowym. Przy większym osłabieniu można
pić małe ilości prawdziwej kawy.
Zioła
przeciw hemoroidom
Zioła te stosujemy w przypadkach ostrych i
przewlekłych hemoroidów, ropni i stanów zapalnych odbytu.
Zaleca się stosować: krwawnik, bez czarny,
kruszynę, żywokost lub mieszankę „Rektosan".
Zalecenia ogólne. Należy starać się unormować
tryb życia. Zażywać dużo ruchu na świeżym powietrzu (spacery, zajęcia sportowe,
jak pływanie, gimnastyka), dbać o regularne wypróżnienia. Przestrzega się
przed spożywaniem ostrych i słonych pokarmów, alkoholu, kawy. Należy ograniczyć
palenie tytoniu. Jadać dużo jarzyn i owoców, szczególnie w stanie surowym,
oraz razowy chleb.
Zioła
przeciwkrwotoczne
Zioła te stosuje się w przewlekłych
krwawieniach z nosa, z dróg rodnych, w przewlekających się i zbyt obfitych
miesiączkach, w krwiopluciu.
Stosujemy: krwawnik, tasznik, jemiołę.
Zalecenia ogólne. Jedynie lekarz może ustalić
przyczynę częstych krwawień i zastosować odpowiednie leczenie. Zaleca się
spożywanie owoców i jarzyn.
Zioła
przeciw sklerozie
Zioła te stosujemy w sklerozie naczyń, w
nadciśnieniu, w złej przemianie materii.
Zaleca się stosować następujące zioła: głóg,
jarzębinę, krwawnik, kruszynę, jemiołę, czosnek, bratki, rutę lub mieszankę
ziołową „Sklerosan".
Zalecenia ogólne. Ważne jest prowadzenie
regularnego trybu życia, dbanie o dobre trawienie, regularne wypróżnienia. Nie
wolno pić alkoholu. Należy ograniczyć picie mocnej herbaty i czarnej kawy. Nie
palić tytoniu oraz wystrzegać się silnych wzruszeń psychicznych i wysiłków
fizycznych.
Zioła
przeciwzapalne i odkażające
Zioła te stosujemy w ostrych i przewlekłych
nieżytach gardła, jamy ustnej, nosa, w zapaleniu migdałków, krwawieniach z
dziąseł, w przypadkach ropni okołozębowych i próchnicy zębów (pieńki, zęby
zepsute).
Należy stosować następujące zioła: miętę,
szałwię, tymianek, macierzankę, wierzbę, cebulę, kurzyślad, lub mieszankę
ziołową „Septosan".
Zalecenia ogólne. Należy dbać o higienę jamy
ustnej. Myć zęby przynajmniej 2 razy dziennie, rano i przed udaniem się na
spoczynek. Kontrolować stan zębów u dentysty przynajmniej raz na 3 miesiące.
Zioła
przeczyszczające
Zioła te stosujemy w nawykowych zaparciach, w
otyłości, wzdęciach, zaburzeniach trawienia, przy złej przemianie materii.
Zaleca się stosowanie kruszyny, perzu, kopru
włoskiego, mięty pieprzowej, szakłaku, lnu lub mieszanki „Normosan".
Zalecenia ogólne. Zaleca się uregulowanie trybu
życia, przebywanie na świeżym powietrzu, rozrywki sportowe oraz oględne
odżywianie się (nie objadać się). Jeść regularnie, dobrze żuć pokarmy.
Zioła
stosowane w chorobach kobiecych
Zioła te stosujemy w schorzeniach dróg
rodnych, jak zapalenie sromu, świąd sromu, świąd pochwy, opryszczki i
owrzodzenia sromu, upławy oraz bóle i krwawienia z dróg rodnych.
Zaleca się stosować następujące zioła: rdest
ptasi, szałwię, pokrzywy, rumianek, nagietek, dąb, wężownik, wierzbę lub
mieszankę ziołową ,,Vagosan".
Zalecenia ogólne. Zaleca się kobietom cierpiącym
na wyżej wymienione dolegliwości przestrzeganie higieny sromu i krocza oraz
częstą zmianę bielizny, noszenie czystych podpasek miesięcznych itp.
Zioła
przeciw chorobom nerek i pęcherza
Zioła te stosujemy w chorobach nerek i
pęcherza, jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, piasek nerkowy i pęcherzowy,
nieżyt miedniczek nerkowych, nieżyt pęcherza moczowego.
Zaleca się stosować następujące zioła:
jałowiec, mącznicę, paprotkę słodką, bratki, skrzyp, poziomkę, pietruszkę,
pokrzywę, lukrecję, więzowkę, lub mieszankę „Urosan".
Zalecenia ogólne. Osobom cierpiącym na wyżej
opisane dolegliwości zaleca się spożywanie potraw bez soli, ograniczenie
ostrych przypraw, jak pieprz, ocet, musztarda. Nie wolno pić alkoholu. Właściwe
leczenie i dietę może określić tylko lekarz.
Zioła
stosowane w chorobach płuc i oskrzeli
Zioła te stosujemy w chorobach płuc i dróg
oddechowych, jak ostry i przewlekły nieżyt krtani i oskrzeli (bronchit), astma
oskrzelowa, rozedma płuc, kaszel, chrypka.
Zaleca się stosować następujące zioła:
prawoślaz, podbiał, koper włoski, szałwię, anyż, biedrzeniec, kopytnik,
kluczyki, mydlnicę, tymianek, babkę, dziewannę, albo mieszankę ziołową
„Pulmosan".
Zalecenia ogólne. Osobom cierpiącym na wyżej
wymienione dolegliwości zaleca się spożywanie pokarmów w postaci kleików, kasz,
galaretek, kompotów i budyniów mlecznych.
Zioła
stosowane w chorobach serca
Zioła te stosujemy w chorobach serca, jak
osłabienie mięśnia sercowego, nerwica serca, przy biciu i bólach serca,
uderzeniach gorąca i w puchlinie wodnej.
Zaleca się stosować: głóg, serdecznik,
kozłek, jemiołę, skrzyp, dziką różę albo mieszankę „Cardiosan".
Zalecenia ogólne. Zaleca się dietę lekko
strawną, nie wywołującą wzdęć. Należy spożywać potrawy świeże, dużo owoców,
jarzyn (z wyjątkiem grochu, fasoli, kiszonej kapusty) oraz świeże masło. Wystrzegać
się alkoholu, nadmiernego palenia tytoniu, ostrych przypraw, potraw słonych
oraz tłustych mięs i konserw. Wskazane jest także ograniczenie płynów (1—1,5
litra dziennie).
Zioła
stosowane w chorobach wątroby
Zioła te stosujemy w chorobach wątroby i dróg
żółciowych, w kamicy wątrobowej i żółciowej, w żółtaczkach, zaburzeniach
trawienia na tle skąpego wydzielania żółci.
Zaleca się stosować następujące zioła:
jaskółcze ziele, kolender, miętę pieprzową, mniszek, kruszynę, szakłak,
krwawnik, mydlnicę, kozłek, dziurawiec, albo też mieszankę ziołową „Cholagoga".
Zalecenia ogólne. Zaleca się ścisłe przestrzeganie
diety wskazanej przez lekarza, spożywanie potraw jedynie świeżych. W diecie
należy uwzględnić takie potrawy, jak: twaróg, chude gotowane mięso, gotowane
chude ryby, owoce, kompoty, soki owocowe. Z tłuszczów poleca się wyłącznie
świeże masło w niezbyt dużych ilościach.
Należy się wystrzegać napojów alkoholowych
(nawet piwa), czekolady, konserw, pokarmów wzdymających, jak fasola, groch,
kwaszona kapusta, oraz potraw smażonych. Bardzo ważną zasadą dietetyczną jest
niełącze- nie białka z tłuszczem. Dlatego nie należy jadać: śmietany, sera
żółtego, kiełbasy, mięsa w tłustych sosach, saprotów w oliwie, a także chleba z
masłem i białym serem naraz, jajecznicy z chlebem z masłem (można zjeść wtedy
jajko gotowane).
Zioła stosowane
w chorobach żołądka
Zioła te są pomocne w dolegliwościach żołądka
i jelit, jak brak apetytu, zgaga, nudności, wzdęcia, odbijania oraz w chorobie
wrzodowej żołądka i jelit.
Zaleca się stosować następujące zioła:
krwawnik, miętę pieprzową, tatarak, bobrek, piołun, tysiącznik, babkę,
dziewannę, gorczycę białą, len, lipę, prawoślaz, żywokost, szałwię, walerianę,
podbiał, albo mieszankę ziołową „Digestosan".
Zalecenia ogólne: Osobom cierpiącym na wyżej
wymienione dolegliwości zaleca się przestrzeganie diety wskazanej przez
lekarza.
W diecie należy uwzględnić świeże jarzyny i surowe
owoce, natomiast trzeba wystrzegać się alkoholu, nadmiernie słonych i ostrych
potraw, tłustych mięs, potraw smażonych, szczególnie na olejach (placki kartoflane,
pierogi z mięsem, naleśniki) oraz pokarmów wzdymających, jak groch, fasola,
kapusta kwaszona.
Jeść mało naraz, raczej często; dobrze żuć.
Bardzo ważne w leczeniu chorób żołądka jest utrzymywanie zębów w dobrym stanie.
Zioła
przeciw złej przemianie materii
Zioła te stosujemy w zaburzeniach przemiany
materii, jak: otyłość, wyrzuty skórne (krosty, pryszcze), choroby tarczycy,
zaparcia.
Zaleca się stosować: bez czarny, bratki,
dziurawiec, łopian, rutę, świetlik, mniszek, perz, tatarak, kruszynę, albo też
mieszankę „Degrosan".
Zalecenia ogólne. Osobom cierpiącym na podane
wyżej dolegliwości zaleca się przestrzeganie diety ustalonej przez lekarza.
W diecie należy uwzględnić głównie pokarmy
jarskie, surowe owoce, jarzyny. Dieta powinna być nisko- kaloryczna. Należy
ograniczyć spożywanie słodyczy, miodu, cukru, tłuszczów, kasz oraz potraw
mącznych i zawiesistych zup. Zaleca się także częste przebywanie na świeżym
powietrzu, spacery, kąpiele wodne i słoneczne oraz gry i zabawy ruchowe
(siatkówka, tenis, pływanie, turystyka piesza i rowerowa). Niekiedy stosuje
się głodówki, które dają często dobre rezultaty — tylko pod kontrolą lekarską!
Zioła
uspokajające
Zioła te stosujemy w stanach wyczerpania
nerwowego, nadmiernej drażliwości, stanach lękowych, bezsenności, histerii,
nadmiernej pobudliwości płciowej oraz w stanach pokwitania, a szczególnie
przekwitania.
Zaleca się: kozłek, miętę pieprzową,
krwawnik, rumianek, arcydzięgiel, chmiel, rutę, albo też mieszankę
,,Nervosan".
Zalecenia ogólne. Przy wyżej wymienionych
dolegliwościach należy ograniczyć spożywanie potraw tłustych, marynat i
przypraw, a także picia mocnej herbaty i kawy. Należy zarzucić lub ograniczyć
palenie tytoniu, unikać alkoholu. Można pić małe ilości ciemnego piwa i słabej
kawy.
Spożywać pokarmy bogate w witaminy,
szczególnie w witaminy B i C (przetwory drożdżowe, surowe jarzyny, owoce).
Wskazane jest uregulowanie czasu posiłków i odpoczynku, częste przebywanie na
świeżym powietrzu i sypianie przy otwartym oknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz