ZBIÓR, SUSZENIE,
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE ZIÓŁ
Zioła możemy nabywać w aptekach
lub w sklepach zielarskich. Niejednokrotnie jednak w ogródku naszym, w okolicy
zabudowań lub w pobliskim lesie występują duże skupiska roślin leczniczych.
Możemy wówczas rośliny te zbierać
(jeśli nie są pod ochroną), suszyć i urządzić sobie domową apteczkę zielarską.
Zioła takie można również uprawiać, a zbiór (tak ze stanu dzikiego, jak i z
uprawy) traktować dochodowo. W całym kraju są rozmieszczone punkty skupu
surowców zielarskich, które po udzieleniu odpowiednich wskazówek i zawarciu
umowy, chętnie później zioła od zbieraczy nabywają.
Działanie lecznicze ziół zależy
od zawartych w nich ciał czynnych. Zawartość tych ciał uzależniona jest od
sposobu zbioru, suszenia i przechowywania ziół. Poza tym nagromadzenie ciał
czynnych w roślinie jest różne w różnych okresach roku, a nawet w różnych
godzinach dnia. Na przykład rośliny olejkowe mają największą zawartość olejków
w godzinach od 10. do 15.
Dlatego też, aby z ziół można
było otrzymać pełnowartościowy lek, muszą one być w należytym czasie i w
odpowiedni sposób zebrane, wysuszone i przechowywane.
Przede wszystkim zbieracz musi
się dokładnie zapoznać ze szczegółową częścią naszej pracy, gdzie
omawiane są poszczególne zioła.
Musi nauczyć się rozpoznawać i odróżniać je, wiedzieć, jaka część rośliny ma
zastosowanie w lecznictwie, nie zawsze bowiem stosuje się całą roślinę; używane
są również same liście czy kwiaty, owoce, nasiona, pączki, kora, korzenie lub
kłącza.
Pamiętajmy o tym, że
zielarz, który zajmuje się zbieraniem i suszeniem roślin leczniczych nie może
być chory na żadną chorobę zakaźną, gdyż ta mogłaby się przenieść za
pośrednictwem zebranego surowca na osobę leczącą się.
Zbiór, suszenie i przechowywanie
surowca zielarskiego musi się odbywać w warunkach bezwzględnej czystości. Są
to przecież surowce, z których przyrządza się leki dla ludzi chorych.
ZBIÓR ZIÓŁ
Zioła zbiera się tylko w dni
pogodne, bezdeszczowe, po obeschnięciu rannej rosy lub przed rosą wieczorną.
Rośliny zebrane w dni dżdżyste lub mokre od rosy ulegają szybko gniciu,
czernieją i bardzo trudno schną.
Zioła zbieramy z miejsc, gdzie
rosną dziko, lub z ogrodów, czy plantacji.
Kłącza i korzenie zbierane są na
ogół późną jesienią lub wczesną wiosną, jeszcze przed wypuszczeniem przez
roślinę liści. Roślina znajduje się wówczas w okresie spoczynku, a w kłączach i
korzeniach nagromadzone są cenne zapasy, o dużej niejednokrotnie wartości
leczniczej.
Korzenie i kłącza wykopuje się
szpadlem, motyką lub widłami, starając się ich nie kaleczyć, szybko myje sit;
w wodzie, najlepiej w bieżącej,
oczyszcza się z drobnych korzonków oraz części nadgniłych.
Kora zbierana jest najczęściej na
wiosnę, gdy w roślinach „ruszą" soki. Do zbioru kory ścina się młode
gałązki (zbieranie kory wprost z drzew powoduje często gnicie ich lub
próchnienie, w rezultacie czego roślina ginie) i tnie się je na kawałki. Na
każdym kawałku robi się podłużne nacięcia i podważa się korę nożem. Kora po
odłamaniu ma wygląd niepełnych rurek. Nie należy kory strugać nożem.
Kwiaty. Tą nazwą określa się w
zielarstwie surowiec składający się z poszczególnych, pojedynczych kwiatów lub
całych skupisk, tak zwanych kwiatostanów, albo też z samych koron
kwiatowych wyskubywanych z kielicha . Kwiaty zbieramy na początku rozkwitania
lub w pełni rozkwitu (nigdy nie przekwitłe).
Zbierając główki kwiatowe
ujmujemy każdą osobno (palcami, wielkim i wskazującym), przechylamy główkę i
szybko pociągamy ku górze. Zerwane główki układa się luźno, nie uciskając ich,
do koszyków. Kwiatostany baldachy obcina się nożyczkami lub sekatorem. Gdy
surowcem zielarskim są same płatki kwiatowe, wówczas delikatnie je wyskubujemy
i zsypujemy do koszyków.
Liście zbieramy tylko żywozielone
(nie zżółkłe i nie stare), zdrowe, bez uszkodzeń i plam, spowodowanych
najczęściej przez pasożyty.
Liście zbieramy, gdy są już
dobrze rozwinięte (z wyjątkiem liści brzozy, które zbiera się świeżo
rozwinięte, pokryte żywicą), z ogonkami lub bez. Pamiętać należy, aby nie
obrywać z rośliny wszystkich liści, lecz najwyżej jedną trzecią całej ilości,
gdyż roślina zbyt osłabiona zginęłaby.
Owoce zbieramy na początku
dojrzewania. Owoce mięsiste, np. berberysu lub borówki czarnej, zbiera się w
dni suche i słoneczne, ponieważ wówczas nie gniją i nie pleśnieją. Owoce suche
(popularnie nazywane nasionami), np. kminku, kopru i kolendry, zbieramy, na
odwrót, w dni pochmurne i przed obeschnięciem rosy, ponieważ wówczas nie
osypują się.
Pączki zbiera się na wiosnę, gdy
pęcznieją, stają się lepkie i nabierają przyjemnego aromatu.
Ziele. Jest to nadziemna część
rośliny. Zbiera się je prawie zawsze w okresie pełnego kwitnienia rośliny
(wyjątek stanowi skrzyp). Przy zbiorze całego ziela musimy zwracać uwagę, by
nie było ono zanieczyszczone chwastami, a zwłaszcza powojem. Rośliny o cienkich
łodygach ucinamy tuż nad ziemią, z tych zaś, które mają łodygi grube, ścina się
tylko wierzchołki. Nie wolno ziela zrywać ręką, gdyż w ten sposób często wyrywa
się korzeń.
SUSZENIE ZIÓŁ
Zioła suszy się na ogól w cieniu.
Pod wpływem promieni słonecznych liście, ziele i większość kwiatów traci swój
kolor. Bezpośrednio na słońcu suszyć można tylko korę, korzenie i owoce.
Suszenie ziół może odbywać się w
dwojaki sposób:
1) naturalny — na powietrzu
2) w ogrzewanych suszarniach.
Zasadniczym czynnikiem
wpływającym na suszenie surowca w warunkach naturalnych jest powietrze, które
ma zdolność pochłaniania wilgoci. Zioła przy suszeniu wyparowują duże ilości
pary wodnej, a przepływające powietrze „odbiera" ją. Duże znaczenie ma szybkość
przepływu powietrza, bowiem napływające nowe, suche powietrze ma większą
zdolność pochłaniania pary wodnej.
Drugim ważnym czynnikiem przy
suszeniu ziół jest odpowiednia temperatura. Im cieplej jest w miejscu suszenia,
tym szybciej powietrze nasyca się parą wodną.
Tak więc przy suszeniu ziół w
warunkach naturalnych musimy pamiętać o odpowiedniej temperaturze
pomieszczenia i o szybkim przepływie powietrza.
Do suszenia ziół najlepiej nadają
się strychy, szopy, puste stodoły lub izby mieszkalne. W pomieszczeniach tych
powinny znajdować się wietrzniki zabezpieczone siatką. Miejsce suszenia ziół
nie może znajdować się w pobliżu stajni, obór lub chlewów, gdyż zioła łatwo wchłaniają
dochodzące stamtąd zapachy i stają się przez to bezużyteczne. Konieczne jest
również, aby miejsce suszenia było niedostępne dla zwierząt domowych.
Dobrze wysuszony surowiec
poznajemy po tym, że zachowuje naturalny kolor; tylko bardzo nieliczne zioła
zmieniają barwę (malwa). Liście powinny po wysuszeniu kruszyć się w palcach, a
łodygi pękać (nie zginać się). Jagody i owoce dobrze wysuszone nie powinny przy
zgniataniu zlepiać się w bryłę.
Przed suszeniem pomieszczenie
powinno być starannie oczyszczone. Zioła rozkłada się cienką warstwą na
czystych sitach, matach, papierach lub na płótnie. Nie wolno kłaść ziół
bezpośrednio na podłodze lub na ziemi, gdyż ulegają one wówczas
zanieczyszczeniu. Niektóre zioła (np. baldachy bzu czarnego, ziele dziurawca)
można zaczepiać na rozwieszonych sznurkach, a korzenie nanizać na nitki lub
sznurki i wieszać na gwoździach.
Zioła, które źle schną z powodu
niesprzyjającej pogody lub wskutek dużej zawartości wody, można suszyć na
płytach kuchennych, w piecykach piekarnianych, lub w ostateczności w piecach
chlebowych. Są to sposoby prymitywne, w razie braku jednak specjalnych
aparatów do suszenia ziół musimy z nich korzystać.
Suszenie w piecu chlebowym nie
jest najlepszym sposobem. Początkowo temperatura jest w nim bardzo wysoka, a później
stopniowo obniża się, co jest bardzo niekorzystne dla przebiegu suszenia ziół.
Tak więc, stosując podwyższoną
temperaturę, najlepiej jest korzystać z płyt i piecyków kuchennych. Zioła
rozkładamy wówczas cienką warstwą na czystych blachach wyłożonych papierem.
Temperaturę piecyka reguluje się przez otwieranie drzwiczek, uważając, by
zioła nie przypaliły się lub nie przesuszyły.
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE ZIÓŁ
Wysuszony surowiec, po
oczyszczeniu i odrzuceniu zanieczyszczeń i części źle ususzonych, pakuje się do
przygotowanych uprzednio czystych opakowań.
Do pakowania ziół używa się kilku
typów opakowań:
1. Opakowania szczelne
(blaszanki, słoje zamykane, butle szklane), używane do surowców łatwo chłonących
wilgoć lub do surowców aromatycznych.
2. Opakowania półszczelne
(skrzynki lub kartony wyłożone pergaminem, kilkuwarstwowe torby papierowe,
worki brezentowe), używane do pakowania większości surowców.
3. Opakowania normalne (worki
papierowe i jutowe), używane do pakowania surowców mało wrażliwych na zmiany
warunków klimatycznych.
4. Opakowania przewiewne (kosze,
łubianki).
Zioła pakuje się ostrożnie, lekko
ugniatając. Torby
zawiązuje się szczelnie,
skrzyneczki i słoje zamyka się dokładnie.
Do każdego opakowania przyczepia
się etykietkę z wypisaną nazwą surowca i datą jego zbioru.
Przechowuje się zioła w miejscach
suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych zapachów. Zioła mogą być
atakowane przez szkodniki lub rozsypywane przez koty (np. Waleriana). Dlatego
też zapasy ich powinno się często sprawdzać. W razie zalęgnięcia się w nich
moli lub innych szkodników, albo też w razie pleśnienia ziół, należy je
przebrać, przesuszyć i ponownie zapakować.
POSTACIE LEKÓW PRZYRZĄDZANYCH Z ZIÓŁ
Gdy kupujemy gotowe mieszanki
ziołowe w aptekach lub sklepach zielarskich, nie mamy kłopotu z przyrządzaniem
z nich leku. Na opakowaniu podany jest sposób przyrządzania i zażywania ziół.
Gdy jednak lekarz przepisuje w recepcie np. korę kruszyny i poleca ją zażywać
w postaci odwaru, często nie wiemy, jak taki odwar przyrządzić.
Leki ziołowe bardziej
skomplikowane musi wykonać farmaceuta w aptece, leki proste możemy przyrządzać
sami.
Napar jest to świeżo przyrządzony
wyciąg wodny z rozdrobnionych, wysuszonych liści, kwiatów lub (rzadko) korzeni.
Do wyciągu wodnego przechodzą z rośliny ciała czynne, którym roślina zawdzięcza
swoje lecznicze działanie.
Napar przyrządza się podobnie jak
herbatę. Przepisaną porcję ziół zalewamy określoną ilością wrzącej wody,
pozostawiamy pod przykryciem na parze na okres 15 minut i odcedzamy. Napar
wypija się naraz lub co godzinę kieliszek. Nie przyrządzać naparów na zapas,
parzyć zioła każdorazowo! Napary robi się z ziół, których nie można gotować,
gdyż ulotniłyby się z nich cenne pod względem leczniczym olejki lotne — (piołun,
mięta, rumianek, szałwia, Waleriana i inne).
Odwar jest to świeżo przyrządzony
wodny wyciąg, który otrzymujemy przez gotowanie twardych części roślin, takich
jak kora, korzenie, owoce i nasiona. Zioła przed przyrządzaniem odwaru należy
rozdrobnić. Surowiec taki zalewa się określoną przez lekarza ilością zimnej
wody i gotuje się 15 do 30 minut, uzupełniając wodę w miarę jej parowania.
Odwary przyrządza się do jednorazowego użycia.
Okłady, przeznaczone do leczenia
zewnętrznego, mogą być kojące lub przegrzewające i odmiękczające.
Okłady kojące przyrządza się z
ziół aromatycznych (np. z szałwii, rumianku, mięty). Kilka łyżek ziół zalewa
się podwójną ilością wrzącej wody, miesza się aż do utworzenia papki, zawija
się w płócienną szmatkę i przykłada na chore miejsce. Okład taki okrywa się
następnie ceratką i owiązuje.
Okłady przegrzewające i
odmiękcza- jące przyrządza się tak jak kojące. Stosuje się tu takie zioła, jak
np. siemię lniane, żywokost, prawoślaz, kozieradka. Okłady takie można również
robić z rozgotowanych i utartych kartofli, z kaszy owsianej lub z otrąb
pszennych.
Soki roślinne. Świeży sok z
roślin jest bardzo cenną i wygodną w użyciu postacią leku. Stosuje się takie
soki w kuracjach ozdrowieńczych, dietetycznych (szczególnie na wiosnę, gdy
organizm ludzki ma zwiększone zapotrzebowanie ma witaminy) oraz w celach leczniczych.
Jarzynę lub roślinę leczniczą
miażdży się w maszynce do mięsa lub uciera się na tarce (owoce i korzenie).
Otrzymaną miazgę wkłada się do płóciennego woreczka i wyciska sok. Sok pije się
natychmiast po wyciśnięciu. W razie nieprzyjemnego smaku i zapachu można dodać
do soku kilka kropel soku cytrynowego lub nalewki miętowej. Można też sok
rozcieńczyć wodą.
Syropy są to postacie leków
popularnie nazywane konfiturami. Syrop leczniczy otrzymuje się przez ugotowanie
z cukrem owoców zawierających duże ilości witamin.
Wyciąg — postać leku otrzymywana
z ziół, które można przyrządzać tylko przy użyciu zimnej lub letniej wody
(tasznik, jemioła, krwawnik). Zioła takie zalewa się przepisaną ilością zimnej
przegotowanej wody i pozostawia się na kilka godzin do wytrawienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz