środa, 11 marca 2015

Biedrzeniec





                                                                                                            fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzeniec

Biedrzeniec mniejszy, bibernella, biedrzeniec pospolity, rospikamień

Roślina trwała, o charakterystycznym zapachu przypominającym pietruszkę. Biedrzeniec mniejszy ma. około 50 cm wysokości wielki dorasta do 1 metra.

Wyglądem swym roślina przypomina kminek. Kwiaty drobne, białe, czasem różowe, zebrane w duże baldachy.
W Polsce występuje dość powszechnie - rośnie w rowach, na nasypach kolejo­wych, przydrożach, miedzach, polach i w zaroślach. Kwitnie od czerwca do września.
Zbiór korzeni (podobne do pietruszki) przeprowadza się jesienią lub wczesną wiosną. Po wykopaniu rośliny i odcięciu korzenia oczyszczamy go i suszymy w podwyższonej temperaturze. Po wysuszeniu surowiec przechowujemy w szczel­nych opakowaniach, ponieważ łatwo wilgotnieje i jest atakowany przez owady.

Właściwości lecznicze
Surowcem jest korzeń (Radix Pimpinellae) oraz ziele.
Skład chemiczny i działanie. Olejek lotny, pochodne kumarynowe (pimpinelina. umbeliferon, bergapten), także garbniki, substancje żywicowe i białkowe, węglo­wodany i skrobia. Działa wykrztuśnie, rozkurczająco oraz sekretolitycznie.
Zastosowanie. Biedrzeniec ma działanie głównie przeciwkaszlowe i moczopędne. Stosowany w przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych — gardła i krtani, w nieżytach oskrzeli, w kaszlu, astmie, a także w schorzeniach przewodu pokarmowego, jak przewlekłe nieżyty żołądka i jelit, dolegliwości wątrobowe. Znajduje również zastosowanie w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych oraz w kamicy nerkowej. Wyciąg spirytusowy (nalewka) z korzeni powoduje rozszerze­nie naczyń krwionośnych i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich — działa przeciwskurczowo (z tego powodu nie wolno go stosować u ciężarnych). Zewnętrznie używany bywa w postaci okładów na rany, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Ziele biedrzeńca działa podobnie do korzenia, jednak znacznie słabiej.

Postacie leku
Odwar z korzeni. Łyżkę stołową pokruszonych korzeni zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance odwaru. Napar z dodatkiem podbiału. Korzeni biedrzeńca — łyżkę stołową, liści podbiału łyżeczkę do herbaty. Zalać szklanką wrzątku. Pić 3—5 razy dziennie po 1/2 szklanki naparu (wykrztuśny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ads Inside Post