Kwasica pospolita, berberys zwyczajny
fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys
Krzew pokryty cierniami. Kwiaty
barwy złotożółtej, zebrane są w grona, wydzielają silny zapach. Owocami
berberysu są szkarłatne, podłużne jagody. Charakterystyczne dla rośliny jest
występowanie na jej liściach (na spodniej stronie) rdzy zbożowej w postaci
pomarańczowych plamek. Rdza przenosi się na zboża, dlatego berberys, kiedyś
powszechnie rosnący w stanie naturalnym, został obecnie wytępiony i spotyka
się go raczej w uprawach.
Owoce (jagody) zbieramy jesienią,
najczęściej we wrześniu, tuż przed pełnym dojrzewaniem (dojrzałe ciemnieją przy
suszeniu). Zrywa się owoce bez szypułek, suszy w temperaturze podwyższonej lub
na słońcu, w miejscu przewiewnym. Wysuszony surowiec powinien mieć barwę
naturalną, ciemnoczerwoną. Owoce, które sczerniały, należy odrzucić. Jagody
przechowuje się w szczelnych pudełkach, w miejscach suchych (łatwo
wilgotnieją).
Właściwości lecznicze
Propagatorką berberysu w
lecznictwie była już św. Hildegarda. W XVII wieku zaczął się rozpowszechniać w
Anglii jako lek przeciw dolegliwościom wątrobowym.
Surowcem jest kora z korzeni i
korzenie (Cortex et Radieis Berberidis) oraz owoce (Fructus Berberidis).
Skład chemiczny i działanie. W
owocach występuje głównie witamina C. W korze i korzeniach alkaloidy i
garbniki; im zawdzięcza berberys działanie lecznicze, głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego. Przypisuje się
im również właściwości hamowania wzrostu i niszczenie bakterii chorobotwórczych
jelit.
Zastosowanie.
Berberys jest skuteczny w zaburzeniach trawienia, w braku apetytu, w kamicy
żółciowej, w przewlekłym zapaleniu wątroby, zahamowaniu wytwarzania żółci, w
kamicy nerkowej szczególnie polecany u osób w wieku podeszłym.
Nie
należy przetworów z berberysu stosować przez dłuższy czas, ponieważ może to
mieć szkodliwy wpływ na serce, trzustkę i wątrobę.
Owoce berberysu są kwaśne, zawierają duże ilości witaminy C.
dlatego też berberys nazywany jest często polską cytryną.
Postać
leku
Napar z kory lub korzeni. Łyżeczkę do herbaty surowca zalać
szklanką wrzątku. Trzymać pod przykryciem 10 minut. Odcedzić. pić 12 razy
dziennie szklankę naparu przed jedzeniem. Podobnie przygotowany napar z owoców
pić po osłodzeniu kilka razy dzień lie jako napój witaminowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz